Pagina de start a forumului Hipnoterapie.ro Hipnoterapie.ro
Hipnoterapia - o soluție inteligentă!
 
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

muzica și mintea

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Hipnoterapie.ro -> Hipnoză / Hipnoterapie
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
tukarovData înscrierii: 20/Dec/2007
Mesaje: 9

MesajTrimis: Sâm Feb 09, 2008 2:52 pm    Titlul subiectului: muzica și mintea Răspunde cu citat (quote)

Prin ce mecanism, muzica poate influența viteza de învățare,atunci când este ascultată în timpul învățării ? Și de ce numai anumite piese muzicale au acest efect ?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
ValeriusData înscrierii: 08/Aug/2007
Mesaje: 10

MesajTrimis: Sâm Feb 09, 2008 5:38 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Uite ceva interesant despre subiectul asta.

Sugestopedia, metoda holistica de superînvatare

Sugestopedia este:
- Un mod ușor, rapid și nestresant de a învăța, care stimulează rezervele intelectuale (mobilizînd pînă la 90% din potențialul creierului) și dezvoltă abilitătile mintale, în primul rînd capacitatea memorării semifotografice.
- O metodă holistică ce valorifică somaticul și psihicul; conștientul și inconștientul; emisfera cerebrală dreaptă și cea stîngă; factorul rațional și cel emoțional.
- O metodă în care oferta de informație, intonația, muzica, respirația și ritmurile organice sînt sincronizate astfel încît constientul se racordează la inconstient, accedînd la banca lui de date.
- O metodă utilă pentru orice vîrstă, nivel intelectual sau profesie, pe care o putem utiliza în cadru instituțional sau acasă, pe cont propriu.


Sugestopedia o metoda prin care inveți ușor și uiți greu...
Sugestopedia ca metodă de învățare extrem de rapidă si temeinică a fost elaborată de medicul și psihiatrul bulgar Gh. Lozanov, în Institutul de Sugestologie din Sofia, primele experiențe debutînd în 1 960. Ea permite asimilarea de material factual (informații statice și descriptive: cuvinte, expresii, cifre, date, formule, dar si sisteme largi de idei) din orice domeniu. In zeci de școli de masă din Bulgaria elevii învață în numai două luni materia unui an școlar, clasele realizînd spectaculoase "accelerări ale studiilor". In fosta Uniune Sovietică centrele de sugestopedie sînt un fapt curent: programele de învățare a limbilor străine, care folosesc în special manualele redactate de Alexo Novacov muzician, actor și profesor, sînt parcurse în trei luni, patru ore pe zi, timp în care cursanții asimilează 6 000 unităti lexicale și structuri lingvistice, ceea ce reprezintă dublul fondului activ al unei limbi.

În 1969, ziarul Pravda afirma că "este posibilă învățarea unei limbi străine într-o lună". Un savant japonez anunța că "Am învățat engleza în 7 zile; franceza în 15". Însuși Lozanov raportează că unii subiecți pot asimila 3 000 de cuvinte pe zi (să nu uităm că fondul activ al vocabularului unei limbi este de 2 500 3 000 cuvinte), eficiența învățării crescînd de 5-50 de ori. Centrele de sugestopedie din Berlin si Leipzig au constatat o memorie de durată de peste 90%, cifră pe care o susțin rezultatele lui Lozanov: retine rea materialului este în proporție de 88% după 6 luni și 57% după 22 luni. Or, după o învățare obișnuită, lucrurile stau cu totul alt fel: după 6 luni persoana reține 60% din tezele principale, 36% din unitătile logice și 21,5% din materialul textual, pentru ca din materialul pregătit pentru examene să se prezinte la apel doar 20% după numai 15 luni!

Sugestopedia în lume
Se pare ca Zeitgeist-ul ultimelor decenii este marcat de deschiderea culturii occidentale, prin excelență științifică, materialistă și pozitivistă, spre filozofia și experiența orientală traditională. Dincolo de amatorismul profanilor atrași de senzațional sau căpătuială, tot mai mulți oameni de stiintă au cunozitatea să verifice intuitiile anticilor chinezi, indieni, japonezi, greci sau egipteni prin experimente riguros controlate sau să le confrunte cu teorii stiintifice deja validate, după care le încorporează în propriile constructe. Așa se face că în ultimii 30 de ani au proliferat în lume diferite metode de superînvățare și hipermnezie, hrănite din surse relativ comune și bazîndu-se pe principii similare, dacă nu identice. Actualmente, sugestopedia și diferite sisteme derivate se practică pretutindeni: în tările fostei Uniuni Sovietice, sugestopedia se utilizează în diferite centre specializate, în universități (numai în Universitatea din Novosibirsk ea este folosită anual de 10 000 de studenți), în Institutul Pedagogic de Limbi Străine din Moscova, în armată sau de către publicul larg (Studioul "Mosfilm" a realizat chiar un film didactic).

Dar harta sugestopediei este mult mai vastă: în SUA există institute si fundatii speciale, conferințe anuale (continuînd traditia deschisă de prima Conferință intemațională de sugestopedie, Varna, 1971), publicații și acțiuni de diseminare a metodei în învătămînt, afaceri, armată, public.

Inspirate de asemenea de alte sisteme holistice, cum este psihosinteza psihiatrului italian Roberto Assagioli, sau antropozofia lui Rudolf Steiner, institutele, metodele sau autorii europeni care fac sugestopedie / învățare accelerată / învățare rapidă / superînvățare / educație holistica / metodă Lozanov mai pot fi identificați în pedagogia autogenică a lui Friedrich Doncet (Germania), în metoda lui Alfred Tomatis sau a lui Jean Coureau (Franța), în sistemul lui Jacques de Coulon (Elveția) sau chiar în programul de tehnici autogene elaborat de sovieticul A.G. Odesski (1971).

Fosta URSS exporta metoda în Africa; Ungaria si R.D. Germană cunosteau înainte de revoluție o sugestopedie relativ autentică, iar Canada înregistrase inițial un esec răsună tor în urma aplicării unei formule "după ureche" de sugestopedie. În România, sugestopedia, pe care o aplică o lume întreagă, este practic necunoscută.

Sursele sugestopediei
Sugestopedia distilează elemente din raja yoga, muzică, învățare în somn, achiziții ale fiziologiei si psihologiei contemporane, hipnoză, autogenie, parapsihologie, dramă.
Gh. Lozanov a studiat yoga mintală (rajas în India și a practicat-o sistematic timp de 20 de ani. De aici a preluat antrenamentul în concentrare, vizualizare, hipermnezie foto grafică si tehnica respirației ritmice (prana yama, din tehnicile orientale de meditație). Parapsihologia a fost aprofundată de Lozanov prin studierea în laborator a facultătilor extrasenzoriale a peste 65 de persoane. Pentru Vanga Dimitrova, "resursa națională" a statului bulgar, el a deschis un laborator fiziologic chiar în satul acesteia. Aici i-a studiat capacitățile paranormale timp de 10 ani. Concluziile lui Lozanov au fost că informatiile privind trecutul si viitorul individului sînt preluate de persoane ca Vanga chiar din inconstientul acestuia; că inconstientul reține o cantitate enormă de informație, provenită chiar si de Ia stimuli subliminali; problema este de a avea acces la aceste cunostințe.

De altminteri, neurochirurgia actuală a demonstrat, prin operațiile făcute de dr. Wilder Penfield din Montreal, că orice experiență se înregistrează în creier sub formă de pattern care persistă decenii întregi sau o viață. Lozanov merge mai departe, considerînd că omul înregistrează permanent si altfel de informații: cele percepute intuitiv si telepatic sau prin clarviziune. Aceste percepții, consideră el, îsi au rolul lor în reactualizare.

O descoperire prin serendipitate (din întîmplare) îi relevă lui Lozanov secretul învătării în somn: autosugestia. Două grupuri de studenti veniseră să-si consolideze cunostințele prin învățarea în somn. Lozanov a observat că membrii unuia din cele două grupuri sforăie, semn că intraseră în somnul profund, si a scos magnetofonul din priză. A doua zi ambele grupuri au performat la fel.
Simpla sugestie că vor învăța mai bine le-a fost suficientă si celor care dormiseră normal, fără învățare în somn.

Muzica este indispensabilă în sedinta de sugestopedie. si nu orice muzică, ci doar anumite compoziții în stil baroc ale lui Bach, Handel, Vivaldi, Corelli si Teleman. Acestea au măsura 4/4 (uneori 3/4) si ritmul largo (60 bătăi pe minut). Ritmurile organismului se racordează la cadenta muzicii, efectul fiind similar recitării unei mantre; pulsul scade cu 5 unităti tensiunea cu 4 diviziuni, iar frecvența undelor cerebrale creste cu aproximativ 6%. Se obtine o stare de relaxare fizică însoțită de lărgirea si acutizarea conștienței. Cimatica, noua stiință fundată de dr. Hans Jerry, care studiază efectul muzicii asupra lumii însuflețite si neînsufletite, se întîlneste cu ideile anticilor (Pitagora, Hermes Trismegitus), după care muzica este o punte care uneste toate lucrurile. Totul în univers este în stare de vibrație, chiar si electronii din atom, ceea ce face ca unele substanțe, culori si note muzicale să rezoneze. Dovezile experimentale sînt concludente. Aceasta l-a determinat pe Donald Hatch Andrews, doctor în chimie, să exclame uimit:"... descoperim că universul nu este compus din materie, ci din muzică".
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
minolaData înscrierii: 08/Aug/2007
Mesaje: 7

MesajTrimis: Sâm Feb 09, 2008 6:06 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Iti aduci aminte de ritualurile folosite de diferite triburi (chiar si indieni, etc.) pentru diferite ocazii si in mod special ritualurile pentru razboinici inainte de a pleca la lupta ? De ce oare faceau asta ?
Se pare ca de ceva vreme misterul a fost elucidat.

S-a descoperit ca exista anumite ritmuri muzicale (vibratii sonore de o anumita cadenta) care modifica activitatea cerebrala si nu numai. Rezultate foarte bune se obtin cu instrumentele de percutie. Aceste ritmuri induc un soi de transa la nivel subconstient, care accelereaza anumite procese psihice sau chiar fizice ale organismului. De exemplu acei razboinici vor avea impresia, sau mai bine spus credinta ca sunt foarte puternici, vor fi foarte curajosi si asta chiar se va intampla. Pentru ca, chiar si fara sa site, au intrat in acea transa care ii va determina sa lupte ca disperatii fara nici un fel de teama.

Este interesant sa vezi cum acest fenomen se foloseste pentru anumite procese psihice. Eu am vazut asta pe viu, la o demonstratie de ,,călătorie șamanică" facuta la salonul de psihologie de anul acesta de la Sala Palatului. Cel care a facut demonstratia a folosit o toba pe care o batea intr-un anumit ritm. Pentru inductie folosea un anumit ritm, schimba ritmul la transa si apoi il modifica din nou pentru a realiza iesirea din transa.
Ala batea toba in fata salii iar cei care participau la workshop ascultau cu lumina stinsa.
Sa fi vazut in final ce relatari, ce viziuni si ce senzatii sau trairi au avut cei din sala doar ascultand acele ritmuri.
Si asta pentru ca a fost vorba de un soi de transa hipnotica.
Repet, mie mi s-a parut foarte interesant.

Asadar, vibratiile sonore, ritmurile muzicale ne influenteaza psihicul chiar daca nu suntem constienti de asta.
La fel este si pentru ,,invatarea accelerata". Acele melodii ne influenteaza in sens pozitiv functia mnezica, accelerand procesul de asimilare de cunostinte.
Lozanov a fost primul cercetator care a demonstrat acest fenomen.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
nadiaData înscrierii: 08/Aug/2007
Mesaje: 29

MesajTrimis: Sâm Feb 09, 2008 6:17 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Unii cred ca pentru a invata mai bine trebuie sa asculti muzica care iti place. FALS.
Pe aia o asculti atunci cand vrei sa te simti bine sau sa te distrezi.
Atunci cand inveti trebuie sa o asculti pe aia care trebuie. Nu trebuie neaparat sa iti placa, trebuie doar sa o asculti atunci cand inveti.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
tukarovData înscrierii: 20/Dec/2007
Mesaje: 9

MesajTrimis: Joi Feb 14, 2008 6:31 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Mulțumesc Valerius, pentru aceste informații.Pentru mine, muzica a fost întotdeauna fascinantă,și nu numai muzica clasică. Nu am știut până acum de aceste cercetări și mă bucur că ele există.Poate într-o zi rezultatele lor vor fi puse în practică și la noi în țară.

Deoarece mie îmi place muzica clasică, le-am propus colegilor mei de birou să ascultăm în timpul programului astfel de muzică. Până acum, mergea în surdină muzică pop,disco,rock etc. Am ascultat bucățile muzicale de pe CD-ul Învățarea accelerată. Muzica curge în birou de mai bine de o săptămână și am constatat că ne putem face munca parcă ceva mai bine. Concentrarea devine mai ușoară și intrăm mai repede în dispoziția de a ne face munca.Suntem mai relaxați și parcă mai înțelegători atunci când apar probleme perturbatoare.Acestea sunt gestionate parcă cu mai mult calm și eficiență.În plus, atunci când avem musafiri,aceștia par mai liniștiți și mai cooperanți.

În curând am să încep să învăț limba engleză și sper din toată inima să mă ajute această metodă.

O zi frumoasă !
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
hipnozarecreationalaData înscrierii: 06/Sep/2010
Mesaje: 5

MesajTrimis: Lun Sep 06, 2010 5:02 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

''Este interesant sa vezi cum acest fenomen se foloseste pentru anumite procese psihice. Eu am vazut asta pe viu, la o demonstratie de ,,călătorie șamanică" facuta la salonul de psihologie de anul acesta de la Sala Palatului. Cel care a facut demonstratia a folosit o toba pe care o batea intr-un anumit ritm. Pentru inductie folosea un anumit ritm, schimba ritmul la transa si apoi il modifica din nou pentru a realiza iesirea din transa.
Ala batea toba in fata salii iar cei care participau la workshop ascultau cu lumina stinsa.
Sa fi vazut in final ce relatari, ce viziuni si ce senzatii sau trairi au avut cei din sala doar ascultand acele ritmuri.
Si asta pentru ca a fost vorba de un soi de transa hipnotica.
Repet, mie mi s-a parut foarte interesant.''


Si sunt curios cat din ceea ce spui tu ca s-a intamplat mai sus s-a datorat expectantei si sugestiilor directe si/sau indirecte ce au fost date inainte de inceperea procesului respectiv si nu datorita procesului in sine (toti cei ce erau acolo erau acolo pentru a experimenta acest lucru in primul rand..)..


:lol:
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Vizitează site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Hipnoterapie.ro -> Hipnoză / Hipnoterapie Ora este GMT
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community